fbpx

Mijn eerste volle jaar als onderneemster. Als je me vraagt één woord te noemen wat 2019 samenvat, dan is dat voor mij: investeren. Keer tien. In tijd en in geld. Luister je liever? Klik hier voor de podcast (10 minuten).

Boek

Ik start 2019 met het ik verder schrijven van mijn boek. Dat kost veel tijd. Misschien niet eens zozeer het schrijven zelf, als wel het mezelf in de juiste staat van zijn brengen om het verhaal wat ik wil vertellen, op een positieve manier over te brengen. Op de momenten dat ik mijn dag niet heb of niet lekker in mijn vel zit, rollen er regelmatig alinea’s en zelfs volledige hoofdstukken doordrenkt met cynisme op mijn scherm. Dat wil ik niet. Dus om mijn verhaal op een positieve manier te vertellen, investeer ik veel tijd in het mezelf goed voelen, een positieve energie te ervaren.

Ruim een maand na het verschijnen van mijn boek in mei, is het opnieuw nodig in mijn gemoedstoestand te investeren. Dit is waarom. Ruim een half jaar ligt de belangrijkste focus op het schrijven van mijn boek. Dan is het er, ben ik volop zichtbaar in de media, organiseer ik een boekenfeestje en geef ik wekelijks signeersessies bij verschillende Bruna’s in Nederland.
Ineens is het zomer en is mijn agenda leeg. Wat nu? Daar sta ik dan met mijn boek, enorme dromen en ambities. De plezierinspirator heeft geen plezier. En mijn agenda is leeg. Iedereen met ook maar een beetje affiniteit met sales weet, een lege agenda is niet goed. Even ben ik gaan rennen om niet lang daarna toch maar eens stil te gaan staan. Oké, wat nu. Wat wordt de volgende stap in het realiseren van mijn missie, in het ondernemen, in het doen wat ik leuk vind. Dat is niet zo moeilijk. Dat weet ik al. Ik neem de tijd om aan mijn plan voor HY2 te werken. Heerlijk! Zelfs als het bijna 40 graden is.

Geld

Ook investeer ik in geld. Voornamelijk bij dingen die ik niet zelf wil doen en/of omdat ik ze niet wil leren. Of omdat ik versneld iets van iemand wil leren. Ik investeer in het laten maken van mijn website, een goede foto van mezelf en bij het adverteren op social media. Zowel de advertentiekosten zelf als het plaatsen ervan. Een vak apart als je het mij vraagt. Een vak wat ik niet wil leren en een vak waarbij ik geloof dat je er kennis voor nodig hebt om op de juiste manier te investeren.
Waarin ik overigens niet investeer, zijn logo, huisstijl en visitekaartjes. Niet de hoogste prio voor mij in 2019 om mijn geld aan uit te geven.

Mijn training

In 2018 heb ik al in mezelf geïnvesteerd in hoe ik mijn trainingen kan ontwikkelen en kan gaan geven. Trainen is de manier waarop ik bij mijn doelgroep de grootste verandering tot stand kan brengen die bijdraagt aan mijn missie: meer plezier voor iedere vrouw zodat zij nóg meer geniet van haar leven. Veel tijd is gegaan in het opzetten, toetsen en ontwikkelen van mijn trainingen. Nooit heb ik ook maar een seconde getwijfeld aan de impact van mijn trainingen. Of dat nu online via Instagram of offline is. Ik geloof ook zonder bewijs met de volle 100% in de impact van mijn eigen trainingen. Nu de buitenwereld nog…

Daar komt weer een nieuwe investering aan: op welke manier vertel ik het verhaal over mijn training aan de buitenwereld? Ik heb hulp gezocht bij hoe ik de training op zo’n manier kan positioneren, er op zo’n manier over kan vertellen dat ik er vrouwen mee raak. Dat zij ook willen wat ik zelf heb geleerd. Een investering in geld en in tijd die zich dubbel en dwars terugverdient heeft.

Een hoofdzakelijk tijdsgerichte investering is die van het uitnodigen van bedrijven geweest voor mijn live training eind november. Een tijdsinvestering die ik sterk herken uit mijn dertien jaar saleservaring. Want soms is het belangrijk je verstand op nul te zetten en door te blijven gaan totdat je hebt wat je wilt. Ik heb het over het volgende. Zo overtuigd als ik ben over de impact van mijn training, zo overtuigd ben ik er ook van dat mijn training relevant is voor het bedrijfsleven. Dat is waarom ik bedrijven uitgenodigd hebt een vrouwelijke medewerker mee te laten doen aan mijn training. Twintig om precies te zijn waarvan er drie ja zeggen: Essent, USG en UWV. De aanhouder wint. En de referenties zijn niets dan lovend. Dat kon ik je zelf al wel vertellen maar dan had je me moeten geloven op mijn blauwe ogen.

Angst versus Vertrouwen

Zo blij als ik ben met het resultaat van bedrijven die meedoen aan mijn training, zo bang was ik voor te weinig deelneemsters. Te weinig deelneemsters betekent geen training. Het betekent dat ik niet kan doen wat ik het allerleukst vindt. Onvoldoende deelneemsters betekent ook dat ik geen impact kan maken en op dat vlak niet kan bijdragen aan mijn missie. Maar weet je wat er nog meer naar boven komt bij mijn gedachten aan onvoldoende deelneemsters aan mijn training? Dan ben ik niet goed genoeg. Ik kan prima beredeneren waarom het één niets te maken heeft met het ander. Meerdere mensen hebben dat ook voor mij gedaan. Maar het landt niet.

Ik weet niet of je wel eens in een omgeving gewerkt hebt waarbij leidinggevenden of eigenaren zich hebben laten leiden door angst. Dat is niet grappig. Je haalt er geen energie uit, durft niet meer te staan voor waar je in geloofd en al je creativiteit en oplossingsgerichtheid worden lamgeslagen. Dat is precies hoe ik me een groot deel van de periode in aanloop naar mijn training eind november gevoeld heb. Ik handel op dat moment vanuit angst. Dat kost energie, mijn intentie voelt niet meer als de juiste, mijn ego draait overuren en het levert geen plezier op!

Wat ik achteraf misschien wel het ergste vind, is dat ik mijn vertrouwen in het realiseren van mijn missie aan het verliezen was. Hoe kan ik de wereld mooier maken als er niemand aan mijn training deelneemt? Wat komt er dan terecht van de impact die ik zo graag wil maken? Maar met investeringen van tijd en geld is het me ook hier gelukt er aandacht aan te besteden, stil te staan, weer een beetje meer van mezelf te gaan houden en met als resultaat opnieuw vertrouwen te vinden in waarin ik uit de grond van mijn hart geloof. Een wereld waarin vrouwen in staat zijn te kiezen voor datgene waar zij plezier aan beleven. Wat datgene ook is.

Podium

Ik ben wel strategisch ingesteld, tegelijkertijd heb ik vaak niet de energie gehad aan een lange termijn doel te werken. Tot nu. Want ik heb een reden. Heel graag wil ik op een groot –maar dan ook echt groot- podium samen met de volle zaal lachen en huilen om de herkenning die we allemaal hebben bij waarom het toch zo gewoon lijkt te doen waar je géén plezier en energie uit haalt.

Waarom ik dat wil? Dat heeft te maken met dat ik graag gezien wil worden. Ook heeft het te maken met als ik op het programma van dat grote theater sta en ook nog eens een volle zaal trek, dan is dat voor mij een heel hard bewijs van dat waarin ik geloof, dat het klopt. Dat ik niet de enige ben die zich afvraagt waarom het voor zoveel mensen zó belangrijk is zich te laten leiden door iets, wat maakt dat mensen doen wat maar weinig energie oplevert. Waarom? En ja, ik weet dat er heel veel antwoorden op deze waarom-vraag zijn. Maar waarom is het toch zo gewoon en zo geaccepteerd dat je keer op keer, in het klein en groot kiest voor datgene waar je eigenlijk niet blij van wordt.
Ik ben afgeleid. Terug naar investeren, mijn woord in 2019. Ook voor zo’n groot doel ga ik. Ik ben gewoon maar begonnen met mezelf verder ontwikkelen in het spreken. Of eigenlijk in het mezelf verbinden met de mensen die naar me willen kijken en luisteren. Wanneer ik precies op dat grote podium zal staan, weet ik niet. Wel heb ik er alle vertrouwen in dat het gaat gebeuren. Ik hou je op de hoogte.

Dankbaar

Dankbaarheid is iets waarin ik heel veel tijd in heb geïnvesteerd. Het kost niets en kan altijd en overal. Je dankbaar voelen gaat moeiteloos en levert heel veel positieve energie op. De maand december is mijn ultieme dankbaarheidsmaand gebleken. Niet zo gek want er is bijna een heel jaar achter de rug met heel veel kleine en grote momenten om dankbaar voor te zijn. Maar december is meer dan dat. December is ook de maand direct na mijn live training. Het moment waarop ik bevestigd wordt in dat ook anderen geloven in de impact van mijn training. De maand dat ik ‘ineens’ afspraken heb en vervolgafspraken voor januari plan. Het is de maand waarop ik hoor dat deelneemsters van mijn training heel concreet keuzes aan het maken zijn die bijdragen aan hun plezier. Wat wil ik nog meer. Niets.

Rode draad

Mijn woord van 2019 is investeren. Als ik een rode draad mag omschrijven waartoe mijn investeringen geleid hebben, dan is dat vertrouwen. In mezelf om precies te zijn. Hoe meer vertrouwen ik in mezelf weet te creëren, des te meer zekerheid er ontstaat dat ik onze wereld mooier ga maken.

Veel plezier gewenst in 2020!
Liefs, Susan