fbpx

Het is december 2018 als mijn dochter op school in groep drie onesie-dag heeft. Dat is voor mij de eerste keer dat ik in aanraking kom met de term onesie. Na een snelle zoektocht online weet ik wat het is en al snel kom ik uit bij de Zeeman. Daar kopen we in de fysieke winkel een onesie. Een Kerst-onesie om precies te zijn.

Mijn dochter draagt het liefst gemakkelijk zittende kleding. Alles wat strak zit, een rok of een jurk is en veel tijd kost bij naar het toilet gaan, draagt ze niet. Een onesie past dus prima bij mijn dochters wensen.

Niet verrassend maar een paar weken later is het Kerst. Volgens traditie organiseert de school een Kerstdiner. Wat bij de traditie lijkt te horen, is dat alle kinderen in Kerstkleding op het Kerstdiner verschijnen. Glitters, tule, strikjes, kant, het lijkt net een modeshow en vertegenwoordigt alles wat niet bij mijn dochter past. Het verbaast me daarom niet dat ik van haar de vraag krijg of ze de onesie aan mag naar het Kerstdiner.

Ik besluit uit te leggen hoe de andere kindjes gekleed gaan en de keuze aan haar te laten wat ze wil dragen. Ze kiest ervoor in onesie naar het Kerstdiner te gaan. Bij terugkomst is dit wat ze me vertelt: “Mam! Alle kindjes hadden zulke moeilijke kleren aan en mijn kleren waren het allermakkelijkst!”

Inmiddels zit ze in groep vier en vandaag vindt het Kerstdiner 2019 plaats. Al even geleden heb ik de vraag van mijn dochter gekregen of ze haar onesie weer aan mag naar het Kerstdiner. “Ja natuurlijk mag dat lieverd!” Ik kan als moeder alleen maar toejuichen dat ze zo bewust kiest voor datgene wat zij gemakkelijk vindt. Dat ze kiest voor wat fijn voor haar is. Het heeft bij mij jaren geduurd te leren kiezen voor datgene wat me geen moeite kost…

Liefs,
Susan

PS Wil jij het jezelf gemakkelijker maken deze Kerst? Benoem dan eens drie dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Of het kost je moeite ze te doen. Schrap er vervolgens minimaal één en je hebt het voor jezelf, net als mijn dochter, net een beetje moeitelozer gemaakt. Veel plezier!