Schuldgevoel kost veel energie en belemmert je om plezier te hebben. Zelf heb ik er lange tijd last van gehad, vooral toen ik moeder werd. Totdat ik in de gaten kreeg dat ik veel te streng was voor mezelf. Vanaf dat moment maakte ik het mezelf stapsgewijs gemakkelijker. Nu vind ik voor mezelf kiezen zonder schuldgevoel de normaalste zaak van de wereld en geniet ik meer dan ooit! Ontdek ook dat schuldgevoel niet terecht is en lees hoe je ervan afkomt.

Wat is schuldgevoel?

Schuldgevoel is een gemoedstoestand waarbij jouw geweten je plaagt met gevoelens van spijt over iets wat je wel of juist niet gedaan hebt. Maar wist je dat schuldgevoel helemaal geen gevoel is? Het is een gemoedstoestand die je jezelf oplegt. Het fijne daarvan is dat je er zelf vanaf kunt komen.

Hoe helpt schuldgevoel je?

De functie van schuldgevoel is eigenlijk heel mooi. Het zorgt ervoor dat je niet te ver afwijkt van waarden die voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld dat je zelf met mensen omgaat zoals je wilt dat zij met jou omgaan. Schuldgevoel helpt je sorry te zeggen wanneer je over iemands grenzen bent gegaan. Het fungeert als de stem van je geweten en helpt je volgens je eigen leefregels te leven. Die stem kan je motivatie zijn naar de sportschool te gaan of je ervan weerhouden die héle zak chips leeg te eten.

Wanneer dient het je niet?

Schuldgevoel helpt je níet als je de lat te hoog legt bij hoe je jouw normen en waarden na moet leven. Jouw gedrag is dan eigenlijk prima, maar dat is niet hoe je het zelf ervaart. Dat zorgt voor het vervelende schuldgevoel.
Dat is precies waarom het zo moeilijk kan zijn zonder schuldgevoel iets helemaal voor jezelf te doen. Of waarom je je schuldig voelt op je werk over dat je niet zelf voor je kinderen zorgt. Ben je thuis, dan kun je je schuldig voelen over je werk omdat je die e-mail niet gelijk beantwoordt. Hoe reëel klinkt dat? Niet als je het mij vraagt. En toch hoor je het vaak om je heen of ervaar je het wellicht zelf.

Waar komt het vandaan?

Schuldgevoel ontstaat als je te streng voor jezelf bent in hoe je jouw normen en waarden na zou moeten leven. Maar hoe kom je toch aan die hoge lat? Heel vaak leg je de lat te hoog omdat je beschikt over een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je vindt dat je goed voor anderen moet zorgen. Als je dan iets doet wat niet bijdraagt aan deze normen, faal je. Falen willen we liever niet, zeker niet op belangrijke leefregels als deze.

Hoe terecht is jouw schuldgevoel?

De vraag die hier eigenlijk moet staan is: Hoe terecht zijn jouw eisen in hoe jouw normen en waarden na te leven? Jouw antwoord zou moeten zijn: Niet.
Want het is onmogelijk verantwoordelijk te zijn voor iedereen. Begin maar eens bij jezelf. Van daaruit kun je bewust keuzes maken op welke manier je voor anderen wilt en kunt zorgen.

Tip om minder schuldgevoel te ervaren

Op het moment dat je uitspreekt waarover jij je schuldig voelt, ontstaat er ruimte en beweging. Het lucht al op als je in je eentje hardop uitspreekt waarover jij je schuldig voelt. Wat ook helpt is jouw schuldgevoel uitspreken naar iemand, bijvoorbeeld je partner of vriendin. Hij of zij kan je helpen op een andere manier naar de situatie te kijken.

Meer tips om je minder schuldig te voelen?

Wil je meer tips en inzichten om van je schuldgevoel af te komen? Schrijf je in om vier extra gratis tips te ontvangen.

Ja! Ik schrijf me in

Veel plezier!
Susan Veldkamp – Plezierinspirator