Positioneer jezelf in 3 stappen

Wil je graag doorgroeien? Gaat jouw aandacht daarbij vooral uit naar goed zijn in je werk? Want als je goed bent of uitblinkt, dan zou dat toch gezien moeten worden?

De praktijk toont aan dat het minstens zo belangrijk is jezelf te laten zien! Positioneer Jezelf! Precies daar zit vaak weerstand.

Daarom deel ik met veel plezier 3 tips met je opgedaan in mijn dertien jaar sales- en managementervaring. Want goed ben je al. Laat het de wereld maar zien.

Positioneer jezelf in 3 stappen

1. Maak het niet te groot

Jezelf positioneren betekent jouw toegevoegde waarde laten zien ten opzichte van anderen. Je wilt graag dat iemand zich een beeld over jou vormt ten opzichte van andere collega’s. Je probeert als het ware een plekje te krijgen in iemands hoofd.

Verwar jezelf positioneren niet met jezelf laten zien ten kóste van anderen. Of met pronken. Zo groot hoef je het helemaal niet te maken. Want je laat de ander in feite alleen maar weten waarvoor diegene bij je terecht kan.

Je maakt kenbaar waarvan die ander de vruchten kan plukken als jouw talenten benut worden. Maak jezelf zichtbaar, dat is gewoon bruikbaar en nodig in een werkomgeving.

2. Goed zijn in je werk (je daarvan bewust zijn) en erover vertellen

Be good and tell it. Goed zijn in wat je doet en erover vertellen. Een uitspraak waarvan gezegd wordt dat dit voorwaarden zijn voor doorgroei en ontwikkeling.

Ik ben van mening dat er nog iets anders bij komt kijken: je bewustzijn van wat jou sterk en uniek maakt. Je realiseren wat jou jou maakt. Want je kunt excelleren in je werk. Op het moment dat je je daarvan niet bewust bent, wordt erover vertellen bijna onmogelijk.

3. Speel je eigen spel

Welke functie je ook hebt, er is altijd wel iemand aan wie je verantwoording aflegt. Toch is er een uitzondering.

Jezelf positioneren is iets wat je volledig autonoom kunt doen. Je hoeft aan niemand te rapporteren, je kunt er al jouw creativiteit in kwijt en wat de zogenaamde regels van het spel ook zijn, ze zijn allemaal ongeschreven.

Dat betekent dat je er jouw eigen versie van kunt maken. Wat is er nu leuker dan onder jouw eigen spelvoorwaarden jouw spel te spelen? Op een manier die goed voelt voor jou.

Test jouw kennis

Hoe positioneer jij jezelf?