Waarom je onzichtbaar zou moeten blijven (en hoe dat leidt naar jouw succes)

In deze blog én podcast deel ik waarom je onzichtbaar zou moeten blijven. Je krijgt zelfs 15 manieren hoe dat voor elkaar te krijgen.

Gelijk luisteren naar podcast #58 Waarom je onzichtbaar zou moeten blijven? Dat kan op Spotify en Apple Podcasts.

Groot effect

Dit klinkt gek voor iemand als ik die alleen maar bezig is met het versterken van vrouwen in hun zichtbaarheid. Wel is het heel effectief.

Besteed minder tijd aan het proberen briljant te zijn en meer tijd aan het vermijden van domheid. Waarom? Domheid vermijden is gemakkelijker dan streven naar briljant zijn.

Mijn bron voor deze informatie is FS, Farnam Street. De bron van deze wijsheid ligt bij wiskundige Carl Gustav Jacobi. Hij loste ingewikkelde problemen op door ze achterwaarts aan te pakken.

Inversie zoals het heet, dwingt je overtuigingen bloot te leggen die je zelf vaak niet in de gaten hebt.

Een voorbeeld: in plaats van na te denken over wat een goed leven is, kun je nadenken over wat nu precies voor een ellendig leven zorgt. Als je alles op een rij hebt, zet je die om naar concrete wensen en doelen. Ellende vermijden is gemakkelijker dan genialiteit zoeken.

We vinden 100 euro verliezen erger dan dat we blij zijn met 100 euro die we krijgen.

Waarom je onzichtbaar zou moeten blijven? Laat je meenemen in 15 manieren om onzichtbaar te blijven. Zodat je anderen ervandoor laat gaan met kansen die jij had willen hebben en duizenden euro’s aan salaris misloopt. Veel plezier!

15 manieren om onzichtbaar te blijven

1. Lid zijn van een vrouwennetwerk en niets doen

Je kunt nog zoveel events bijwonen, lezen over diversiteit en inclusie en zelfs een interne mentor hebben. Maar als je er niets mee doet, kun je er net zo goed mee stoppen. Je hebt veel meer resultaat als je er maar een ding uithaalt en die jezelf eigen maakt.

2. Luister naar de stem in je hoofd die jou arrogant vindt

Een geweldige manier om jezelf onzichtbaar te maken. Want hey, het is natuurlijk de bedoeling dat je je zo diep mogelijk verstopt in dat verrekte maaiveld. Succes gegarandeerd!

3. Begin morgen

Geld opzij zetten, een nieuwe baan, gewicht verliezen, minder druk zijn, jezelf zichtbaar maken. Het beste wat je kunt doen om onzichtbaar te blijven is morgen beginnen met jezelf zichtbaar te maken.

4. Stop als het een keer niet goed gaat

Natuurlijk is het de bedoeling dat het in een keer goed gaat. Dat is tenslotte wat we altijd meegekregen hebben. En natuurlijk is het logisch dat je na een keer iets verknald te hebben, gelijk stopt. Want leren doe je alleen tijdens jouw school- en studietijd en daarna houdt het op. That’s it. Dus. Ermee stoppen als het een keer niet goed gaat is een geweldige manier om onzichtbaar door je werkleven te gaan.

5. Oncomfortabel zijn vermijden

In een vergelijkbare categorie als de vorige. Je leert niets maar dan ook niets binnen jouw comfortzone. Jouw ontdekkingsreis begint buiten die comfortzone. Dat is waar je leert, waar je groeit en bloeit. En als je onzichtbaar wilt zijn, blijf er dan lekker middenin.

6. Het is niet eerlijk

“Het is niet eerlijk dat collega pannenkoek ervandoor gaat met alle kansen terwijl ik veel en veel beter ben.” Op het moment dat je iets niet eerlijk vindt, dan overkomen de dingen jou. En als de dingen jou overkomen, dan ben je een slachtoffer. En als je een slachtoffer bent, heb je geen regie en blijven de dingen zoals ze zijn.

Daarmee geef je jezelf toestemming de dingen onrechtvaardig te vinden. Maar de enige die dingen onrechtvaardig vindt, dat is je ego. Die bestempelt iets als goed en fout. Als rechtvaardig en onrechtvaardig. Maar de dingen zijn. En precies de dingen die minder leuk zijn, of zelfs rot, die zorgen ervoor dat je bent wie je bent. Dat je groeit en bloeit. Blijf het oneerlijk vinden en je blijft onzichtbaar.

7. Luister naar wat jij denkt dat anderen over jou denken

Zichtbaar zijn is je plek innemen. Dat doe je in bijzijn van anderen. Zendtijd claimen is het weleens genoemd door iemand in een van mijn trainingen. Precies dat wat de ander mogelijk van jou zou kunnen vinden, is wat jou tegenhoudt je stem te laten horen en je plek in te nemen.

8. Heb hoge verwachtingen

Als je binnen twee maanden nog niet de plek van jouw manager hebt of die 20% salarisverhoging, dan heeft zichtbaar zijn dus geen zin. En kun je er wel weer mee stoppen.

Zelf ben ik heel goed in het hebben van hoge verwachtingen. Mijn ego wil alles NU. Ik heb daarover een wijsheid van Alex Hormozi overgenomen:.
heb hoge verwachtingen op het proces en aannames op het resultaat.

Dus verwacht van jezelf dat je het proces, het doen van jouw zichtbaar zijn zo goed mogelijk doet. Doe de aanname dat dat zal leiden tot resultaat. Veel lichter dan Nu Direct resultaat verwachten.

9. Ik vind dat mijn goede werk gezien moet worden

Een geweldige overtuiging die jou tegenhoudt jezelf zichtbaar te maken. Houden zo!

10. Voor eigen gewin mag niet

Dingen doen in jouw eigen belang is asociaal. Asociaal zijn wil je natuurlijk niet en dus maak je niet jouw punt, vraag je jouw werkgever niet in jouw persoonlijke ontwikkeling te investeren en regel je niet direct die salarisverhoging op het moment dat je groeit in verantwoordelijkheid.

11. Doe jezelf anders voor

Ik weet het. Als je jezelf positioneert dan moet je jezelf anders voor doen. Omdat je van nature zo’n authentiek en puur mens bent, is dat natuurlijk het laatste wat je wilt!

Je past je nooit aan aan wat anderen wellicht van jou zouden kunnen gaan denken. Volledig zonder ego, je bent de hele dag door en elke situatie jouw authentieke zelf. Niet aan beginnen hoor, jezelf positioneren. Dan verloochen jij jezelf veel te veel.

12. Probeer te zijn als je collega’s

Jezelf aanpassen aan je collega’s en je misschien wel te gedragen als een van hen is een geweldige manier om jezelf precies NIET te onderscheiden. En daarmee niet zichtbaar te worden.

13. Vind jezelf positioneren stom

Iedereen kent wel een pannenkoek die met zijn matige werk kansen verzilvert. En wel op zo’n manier dat je zou denken jezelf te moeten transformeren tot een gorilla die vanaf zijn rots zijn territorium duidelijk maakt, mogelijk met agressief gedrag of door imponeergedrag, zoals het slaan op de borst. Je hebt helemaal gelijk, gewoon niet aan beginnen.

14. Wacht op de perfecte omstandigheden

Wacht op de perfecte omstandigheden, de perfecte mensen aan tafel, het perfecte gespreksonderwerp, het perfecte …

Alles perfect gaat niet gebeuren. Je gaat nooit maar dan ook nooit van te voren weten wat er gebeurt in contact met een of meerdere anderen. Terwijl jij wacht tot je een ons weegt, blijf je heel goed onzichtbaar!

15. Jezelf onbelangrijk vinden

Deze vijftiende en laatste is de aller- allerbeste manier om jezelf onzichtbaar en onvindbaar te houden. Ge-wel-dig!

Want zolang jij jezelf niet belangrijk vindt, dan hoef je helemaal niet bezig te zijn met jezelf zichtbaar te maken. Zodat je leuke projecten naar je toetrekt, meer geld verdient, jezelf ontwikkelt en zo kan ik nog wel even doorgaan. De allergemakkelijkste manier om jezelf onzichtbaar te maken is door jezelf klein en onbelangrijk te vinden en te maken.

En nu?

Zo. Dat is waarom je onzichtbaar zou moeten blijven. 15 manieren om onzichtbaar te blijven. Kijk waar het resoneert. Bij welk van al deze manieren voelde je een kriebel of een weerstand. Dat is waar je naar toe mag. Hoe kun je dit vermijden of voorkomen? En zo heb je weer een obstakel minder om jezelf zichtbaar te maken en jouw goede werk te verzilveren.

Daarom

 • Ben nieuwsgierig én implementeer wat je ontdekt en geleerd hebt!
 • Sta jezelf toe met je hele lijf boven dat maaiveld uit te gaan!
 • Gewoon maar doen!
 • Ga door!
 • Maak leren, groeien en bloeien een vanzelfsprekendheid!
 • Shit happens! What doens’t kill you makes you stronger. Of zoals – ja ik heb ‘m opgezocht (als je mijn podcasts luistert, weet je waar ik het over heb) – Niek van den Adel zegt: accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet wilt accepteren.
 • Don’t give a crap about wat anderen al dan niet over jouw denken. Dat blijft toch giswerk.
 • Heb verwachtingen over HOE jij jezelf zichtbaar maakt en heb AANNAMES op het resultaat.
 • Weet dat jouw goede werk niet als vanzelf gezien wordt. Neem de regie over jouw groei, kansen en geld!!
 • Gun jezelf de wereld.
 • Het is de bedoeling dat je 100% jij bent
 • Je onderscheidt je door te zijn precies zoals je bent.
 • Be good and tell it. Met goed zijn alleen kom je er niet. Dat is wat het is. Niets meer en niets minder
 • Tob niet, het loopt toch anders. Dus je hoeft niet te wachten op de perfecte omstandigheden.
 • Vind jezelf belangrijk. Dat zorgt ervoor dat je tijd maakt om gesprekken en meetings voor te bereiden. Tijd voor jou. Jezelf zichtbaar maken is voor jezelf kiezen. Dat is extreem belangrijk.

Onze wereld heeft vrouwelijke leiders als jij hard nodig.

Laat van je horen. Maak jezelf zichtbaar. Neem je plek in. Op je werk, thuis, overal.

 

Liefs! Susan

Ontdekken hoe jij jezelf positioneert en jouw goede werk verzilvert?

Schrijf je in voor de mini-training Positioneer Jezelf.

Mini-training Positioneer Jezelf