Wat mag je nou toch van jezelf laten zien? De beste zijn betekent niet dat je de beste kansen krijgt. Te vaak zijn het zijn de pannenkoeken die met een grote mond hun matige werk verzilveren.

“Je zou jezelf eens wat meer moeten laten zien!” is dan ook vaak het advies aan vrouwen die megagoed zijn in wat ze doen maar doorgroeien, ho maar.

Iemand die vooral bezig is met goed zijn in haar werk vertellen dat ze zichzelf moet laten zien, is als iemand die gewicht wil verliezen, vertellen dat ie minder moet eten.

Nog zo’n leuke: “Deel eens wat vaker jouw successen.”

Spreektijd claimen om voor eigen gewin persoonlijke resultaten en successen te delen is voor veel vrouwen als een zeven-mijls-laarzen-stap buiten de comfortzone. Veel te ingewikkeld dus. En als het te moeilijk is, dan doe je het niet. Althans, 98% van de mensheid niet.

Die goedbedoelde adviezen zijn allang bekend en blijkbaar de oplossing niet.

Maar. Jezelf positioneren is een stuk gemakkelijker als je weet wat je nou toch van jezelf mag laten zien om jouw goede werk te verzilveren – op je eigen authentieke manier.

Daarom neem ik je mee door de stappen die ervoor zorgen dat alle twijfel weggenomen wordt over wat je nu toch van jezelf mag laten zien. Iets van veel vrouwen – en mannen – zich afvragen als het over jezelf positioneren gaat.

Een hardnekkig misverstand

Als er iets is wat vervelend gevonden wordt aan jezelf positioneren, dan is het wel dat je de hele tijd moet vertellen hoe goed je wel niet bent en jouw succes van de daken moet schreeuwen.

Helemaal irritant wordt het als je dondersgoed weet dat jezelf positioneren belangrijk is om iets voor elkaar te krijgen. Dat het zelfs een voorwaarde is om jouw werk te verzilveren. En dat je tegelijkertijd niet arrogant wilt zijn, denkt te moeten opscheppen over jezelf of misschien ben je wel heel bescheiden van aard.

Als je bij jezelf positioneren denkt aan dat je de hele tijd moet vertellen hoe goed je wel niet bent en je vindt daar tegelijkertijd het nodig van, dan snap ik jouw afkeer wel. Dan is jezelf positioneren veel te ingewikkeld. Als mens houden we niet van moeilijk. Dat kost te veel energie.

In zo’n situatie kun je twee dingen doen:
1. het moeilijk vinden en jezelf niet positioneren
2. het moeilijk vinden en op zoek gaan naar een manier om het jezelf gemakkelijker te maken

In elk geval: je weet dat je goed bent in je werk, je wilt dat verzilveren en het is een gemiste kans als jezelf niet duidelijk positioneert. Je erbij neerleggen zodat je je kunt blijven verbazen over de pannenkoeken die met een grote mond hun matige werk verzilveren, is het alternatief.

Precies dit vind ik het leukste onderdeel van mijn werk.

In no-time glashelder wat je van jezelf mag laten zien

Want elke vrouw met wie ik mag werken, begrijpt in no-time in de verste verte niet meer dat dit ooit een issue was. In een keer is het glashelder wat je nou toch van jezelf mag laten zien.

Want… je hoeft helemaal niet de hele tijd te vertellen hoe goed je wel niet bent. Je hoeft geen arrogante kwast te zijn – als je dat al van jezelf zou vinden.

Het enige wat je hoeft te doen is jouw vrouwelijke leiderschap in te zetten.

Precies dat zorgt ervoor dat je totaal niet bezig hoeft te zijn met successen bedenken die je zou kunnen delen. Je hoeft ook niet in gevecht met gedachten in je hoofd die jouw vertellen dat arrogant zijn niet de bedoeling is.

Als je jouw vrouwelijk leiderschap inzet, weet je precies wat je te doen staat.

Vrouwelijk leiderschap

Dit is wat ChatGPT zeg over vrouwelijk leiderschap:

“Vrouwelijk leiderschap is een benadering van leiderschap waarin vrouwen leiding geven op een manier die hun eigen kenmerken, waarden en kwaliteiten benadrukt. Het is een manier van leidinggeven die rekening houdt met de specifieke behoeften van vrouwen, waardoor vrouwen meer in staat zijn om hun doelen te bereiken. Vrouwelijk leiderschap kan worden gedefinieerd als een leiderschapsstijl die gebaseerd is op eerlijkheid, empathie, samenwerking, verantwoordelijkheid, inclusiviteit en het creëren van een omgeving waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.”

Daar ben ik het niet mee eens. Eigen kenmerken, waarden en kwaliteiten, daar gaat het al mis. Er zijn masculiene en feminiene kwaliteiten. Die zijn niet van mannen en die zijn ook niet van vrouwen. Die zijn van ons allemaal. We hebben geleerd de masculiene kenmerken te overschatten en feminiene kenmerken te onderschatten. Da’s 1.

Dan 2. Een leiderschapsstijl die gebaseerd is op eerlijkheid, empathie, samenwerking, enz. enz. Met enkel deze kenmerken schiet het allemaal voor geen meter op. Een leider dient ook knopen te kunnen doorhakken, keuzes durven maken, actie te kunnen ondernemen. Allemaal masculiene kenmerken (volgens het Yin Yang principe).

Ik zie (vrouwelijk) leiderschap als en en.

En ik dwaal af.

Wat mag je nou toch van jezelf laten zien??

Dat heeft alles te maken met de ander. What’s in it for die ander?

Op het moment dat jij weet wat voor die ander belangrijk is, is het glashelder wat jij van jezelf mag laten zien. Ik geef zodadelijk een voorbeeld.

En weten what’s in it for die ander is precies wat (veel) vrouwen typeert met een vaak overontwikkeld empatisch vermogen, gericht op het grotere geheel en niet voor eigen gewin.

Prachtig!

Een voorbeeld

Ja ja. Ik maak het helder.

Stel. Je krijgt te horen dat er van de drie functies waar jij er een van hebt, nog maar twee overblijven. Jij wilt jouw plek dolgraag behouden en die twee collega’s (helaas) ook. Je moet opnieuw solliciteren, de sollicitatieprocedure start over drie weken en je weet dat jij last in bent.

Wat doe je dan?

Dan maak je een plan om ervoor te zorgen dat iedereen die mogelijk betrokken kan zijn bij die sollicitatieprocedure natúúrlijk weet dat jij die plek graag wilt behouden. Je zorgt er ook voor dat mensen weten waaróm jij die plek wilt behouden.

En natuurlijk sluit dat waarom precíes aan bij what’s in it for die ander.

Wat de precieze motivatie is geweest van de sollicitatiecommissie zullen we wel nooit weten. Maar de dame in kwestie heeft haar plek behouden. Sterker nog, haar verantwoordelijkheid is alleen maar groter geworden.

Het maakt niet uit wat je wilt

Je kunt van alles willen en niet meer willen in je werk. Wat jouw wensen en dromen ook zijn, met jezelf positioneren wordt het voor elkaar krijgen ervan een stuk gemakkelijker. En je hoeft er niet nog harder voor te werken. Juist niet.

Recap

Dus. Hoe meer jij je bewust bent van de kracht van jouw vrouwelijk leiderschap, hoe gemakkelijker én logischer het is jezelf te positioneren om jouw goede werk te verzilveren – op je eigen authentieke manier.

Just in case

Je hoeft niet te graven naar die vrouwelijke leider. Die ben je allang. Hoe beter jij je daarvan bewust bent, hoe gemakkelijker jij jezelf positioneert. En je die pannenkoeken die met een grote mond hun matige werk verzilveren ver achter je laat.

 

Ga maar doen! Veel plezier! Liefs!

Susan

Ontdekken hoe jij jezelf positioneert en jouw goede werk verzilvert?

Schrijf je in voor de mini-training Positioneer Jezelf.

Mini-training Positioneer Jezelf