Hoe leg je de hoge lat lager?

Het hebben van een hoge lat behoort tot één van de beste manieren om jouw plezier te ontnemen. Het zorgt voor een onuitputtelijke lijst van dingen die moeten. En het is in staat zichzelf te versterken. Want hoe drukker je bent, des te groter de druk wordt die todo-lijst aan te vullen en af te moeten maken. De hoge lat komt voort uit jouw normen en waarden, voor jouw belangrijke leefregels. Hoe leg je de lat lager?

 

Normen en waarden

Normen zijn ongeschreven richtlijnen in hoe te handelen en hoe je met elkaar omgaat. Het zijn algemeen geaccepteerde gedragsregels die als ‘normaal’ gezien worden. Normen ontstaan uit religie, cultuur, iemands sociale en maatschappelijke achtergrond.

Waarden zijn de daarboven liggende idealen en motieven die je als mens of groep belangrijk vindt. Niet gezegd dat iedereen het daar klakkeloos mee eens is, precies dit wil nog wel eens voor de nodige botsingen zorgen. Maar we streven onze waarden na omdat we vinden dat we het goede moeten doen. Uit onze waarden komen onze normen voort.

Link met de hoge lat

Normen en waarden veranderen door de tijd heen. Zo wordt van een vrouw in deze tijd vaak verwacht dat ze een carrière nastreeft, een goede moeder is en zorgzaam is voor de mensen om haar heen. Een veel te grote kluif, als je het mij vraagt.

Bezit (spullen, geld) is een belangrijke waarde in onze maatschappij. Voor veel van ons komt daaruit het streven voort veel en alsmaar meer te willen bezitten.

Als je het hebt over cultuur dan is het bij onze zuiderburen de normaalste zaak van de wereld voor vijf dagen per week opvang te regelen voor je kind(eren) terwijl je daar in Nederland van zowel de kinderopvangorganisatie als mensen om je heen de nodige vragen (of eigenlijk oordelen) over krijgt.

Ons lijf ‘hoort te voldoen’ aan een bepaald aantal centimeters, kilogrammen, vetpercentage en wat je allemaal nog meer kunt meten. Ook ongeschreven richtlijnen waarbij er gelukkig meer en meer tegengeluid hoorbaar is.

Niet falen

Als mens willen we bewust en onbewust voldoen aan onze normen: het goede doen en voorkomen dat we daarin falen. Waarden en de daaruit voortvloeiende normen zijn dus erg belangrijk voor ons als mens. Dat is waarom we er veel voor over hebben eraan te voldoen. Soms zoveel dat het eigenlijk onmogelijk is eraan te voldoen: de welbekende (te) hoge lat.

Hoe leg je de hoge lat lager

Hiervoor is het zeker niet nodig een hele cultuur overhoop te trekken en continu op de barricade te staan. Want er is heel veel waar je gewoon zelf invloed op hebt. Lees maar..

Jouw leven als een trap

Stel je leven eens voor als een trap. Het midden van deze trap staat voor het heden en dat is waar jij staat. Op alle traptreden onder je ligt alles wat je in je leven (gedaan en bereikt) hebt. Op de treden boven je staan de dingen die je niet (bereikt) hebt.

Zowel traptreden onder als boven jou, kunnen bezaaid zijn met dingen als:
• Dat net iets te dure paar schoenen
• Een droomvakantie
• Het geduld hebben om met de kinderen uitgebreid te knutselen
• Persoonlijke ontwikkeling zodat je eindelijk eens kunt stoppen met wat je altijd deed
• 10 centimeter minder buikomvang
• Werken in die droombaan
• Nieuwe meubels
• Snel groeien in je carrière

Heel graag nodig ik je uit jouw leven op de trap invullen. Jij staat in het midden. Op de onderste helft van de trap staat wat je (bereikt) hebt. Op de bovenste helft staat wat je niet (bereikt) hebt.

Wat is er wel?

Vraag 1: Schrijf vijf minuten lang alles op wat je bereikt hebt, de onderste helft van jouw trap. Niet over nadenken, gewoon schrijven. Ook al klinkt iets misschien gek. Laat je gedachten erover maar voor wat ze zijn.

Wat is er niet?

Vraag 2: Schrijf vervolgens vijf minuten lang alles op wat je níet (bereikt of gedaan) hebt. Dat is de bovenste helft van jouw trap. Alles wat je opschrijft, is oké.

Welke aandacht geef jij het?

Vraag 3: Welke aandacht geef jij het? Ga eens bij jezelf na. Wanneer geef jij het net iets te dure paar schoenen meer aandacht? Als het bovenaan de trap ligt en je ze nog niet hebt? Of als je ze gekocht hebt en ze op een trede onder je staan? En het geduld hebben uitgebreid knutselen met de kinderen? Boven of onder? De kans is groot dat je meer aandacht hebt voor wat je niet hebt.

Als je antwoord ‘Wat ik niet heb’ was, vind je dat eigenlijk wel leuk? Heb je daar wel plezier in? En zie je jouw droomvakantie nog steeds als een droomvakantie als je het al gedaan hebt? Of ben je al snel weer nieuwe standaarden aan het ontwikkelen zodat je de traptreden boven je kunt vullen?
We vinden onszelf vaak niet goed genoeg omdat we niet voldoen aan wat we zelf op de traptreden boven ons gelegd hebben. Wat een fantastische manier om de overtuiging jezelf niet goed genoeg vinden in stand te blijven houden!

Maak je het jezelf niet veel gemakkelijker door uit deze vicieuze cirkel te stappen? En die traptreden boven je eens schoon te vegen? En er vervolgens niet meer zoveel op te leggen?

Opruimtips voor een minder hoge lat

Bij mij stond snel groeien in mijn carrière lange tijd hoog op mijn trap. Ik wilde dat heel graag. Mede daarom vergeleek ik mezelf met mensen die enorm snel groeiden. Ten opzichte van hen bleef ik altijd achter, was ik altijd langzaam. Terwijl het hartstikke goed ging!

Heel veel van mijn aandacht ging dus uit naar wat ik niet had volgens mezelf: een snelgroeiende carrière. Niet alleen zonde van de energie, als je bekend bent met de term manifesteren, manifesteerde ik daarmee het tegenovergestelde!

Hoge lat opruimtip 1

Wat zijn de dingen die bovenaan jouw trap liggen die je elke keer maar niet voor elkaar lijkt te krijgen? Klopt wat wel? Of ben je wellicht wat ongeduldig? Vergelijk je dat wat je wilt alleen maar met mensen die dat al hebben? Ben je dan niet wat hard voor jezelf? Benoem eens wat je al wel bereikt hebt op weg naar wat boven op jouw trap ligt.

Hoge lat opruimtip 2

Zoek eens naar gelijkenissen met wat op de treden boven en onder je ligt. Ligt koekjes bakken met de kinderen bovenop jouw trap en doe je het steeds maar niet omdat het eigenlijk niet bij je past? Of omdat je het gewoon niet leuk vindt?

Wat vind je wél leuk om te doen met jouw kind(eren) en zou je bij wijze van spreken eindeloos kunnen blijven doen? Richt dan daar je aandacht op en verwijder het koekjes bakken snel van jouw trap!

Kijk eens wat vaker naar beneden

Wat ik je nog graag mee wil geven is dat het zo fijn is regelmatig op de traptreden onder je te kijken. Het is daar zo mooi! Dat is wat jij voor elkaar gekregen hebt, sommige dingen met vallen en opstaan. Dan kun je toch niet anders dan dankbaar zijn?

Kijk daarom nog eens naar wat je allemaal opgeschreven hebt aan de onderkant van jouw trap. Minimaal vijf minuten. Beleef een voor een wat er allemaal staat. Hoe was het? Hoe blij was je? Misschien waren er wel momenten met tranen van geluk. Beleef het nog een keer. Voel jouw dankbaarheid voor alles wat er staat.

Nog fijner is het als je dit regelmatig doet. Misschien kun je de onderkant van jouw trap wel aanvullen. Het is daar zo mooi! Dat is wat jij voor elkaar gekregen hebt, sommige dingen met vallen en opstaan. Dan kun je toch niet anders dan dankbaar zijn? En daarmee de hoge lat wat lager leggen.

 

Met minder moeten en meer plezier door het leven? Bestel hier jouw boek:

Boek Minder Moeten Meer Plezier

Heel veel plezier en geniet!

Susan Veldkamp