Waar ben ik goed in?

Iedereen is wel bekend met het begrip waarde. We schatten informatie op waarde, we zien vaak heel duidelijk waar een ander goed in is, we herkennen de toegevoegde waarde van een vriendin of collega. Maar weten “waar ben ik goed in”? Een juiste waarde geven aan jezelf? Daar ligt vaak niet de eerste prioriteit.

Een gemiste kans. Want juist het besef van eigenwaarde is enorm belangrijk bij persoonlijke groei, jezelf zichtbaar maken en jezelf positioneren. Dat is waar het in deze blog over gaat. Ik neem je mee langs verschillende thema’s die jou elk op een eigen manier laten ontdekken en ervaren waar jij goed in bent. Wat jou jou maakt. Soms met een korte opdracht, voor als je nog meer wilt weten over waar je goed in bent.
Het is vaak gemakkelijker jezelf kleiner voor te doen

Jezelf kleiner voordoen

Op allerlei manieren hebben we meegekregen dat het beter is jezelf kleiner voor te doen. Jezelf niet beter voor te doen dan een ander. Om te zeggen dat je schoenen in de uitverkoop waren bij een compliment erover. Een compliment niet echt aan te nemen maar het te negeren of de credits toe te schrijven aan een ander.

Groot zijn is onbekend

Te vaak halen we onszelf naar beneden. En soms ook anderen. Waarom? Omdat je dan veilig klein kunt blijven. Want groot zijn is onbekend, is anders, jouw grootsheid laten zien is gek en vooral niet gewoon. Vaak zit de uitdaging er niet in dat we niet krachtig genoeg zijn. Vaak zit de uitdaging in het tonen van moed om te laten zien hoe groot we zijn. Te delen waar we goed in zijn, wat ons sterk en zelfverzekerd maakt. Niet ten opzichte van een ander, vanuit ego of trots. Maar gewoon vanuit jezelf. Je kunt meer dan je denkt

Waar ben ik goed in

Je bent goed in zoveel dingen! Hoe meer je deze eigenschappen en eigenwaarde in jezelf weet te ontdekken, hoe meer je vertrouwen stijgt. Hoe meer je zelfvertrouwen stijgt, hoe meer je doet waar jij energie van krijgt. Hoe meer je doet waar je energie van krijgt, hoe leuker en hoe meer je geniet van jouw (werk)leven!

En als jij dat ook wilt, ga er dan voor! Weten waar je goed in bent én dat op waarde schatten is de basis voor alles.

“We vragen onszelf af: wie ben ik om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch? Maar wie ben je om dat niet te zijn? Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst.”  Marianne Williamsen

Je plek innemen, claimen als dat nodig is

Gezien mogen worden. Voor je mening uitkomen. Voor jezelf opkomen. Nee durven zeggen. Je grenzen aangeven. Je plek innemen of claimen. Hoe meer jij je bewust bent van waar je goed in bent, des te gemakkelijker dat wordt.

Misschien heb je barrières die je tegenhouden te doen wat hierboven staat. Dat is oké. Wel kun je gewoon beginnen. Je mag er zijn!

Voor als je aan de slag wilt

Spreek deze zinnen een voor een hardop uit. Liefst meerdere keren zodat je lekker kunt oefenen.

  • Ik mag er zijn.
  • Ik mag gezien worden.
  • Ik ben het waard om gezien te worden.

Spreek deze zinnen elke dag een keer hardop uit, voor als je meer jouw plek in wilt nemen. Je hoeft het niet als waarheid te voelen of te geloven. Spreek het maar gewoon hardop uit. Hoe vaker je het uitspreekt en het jezelf hoort zeggen, des te meer het een waarheid voor je wordt.

Waar ben ik goed in?

Je bent in heel veel dingen goed. Toch zou het zomaar kunnen dat je je niet van alles bewust bent. Dat komt omdat jouw sterken punten vaak zo vanzelfsprekend voor je zijn. Het gaat je gemakkelijk af en daarom lijkt het alsof dat voor iedereen zo is. Dat is niet zo.

Omdat waar jij goed in bent helemaal niet zo vanzelfsprekend is, valt het anderen vaak meer op. Daarom zijn complimenten en positieve feedback van anderen zo belangrijk! Want te vaak gaan complimenten het ene oor in en het andere weer uit. Als je dat herkent, wil je dat dan nooit meer doen?

Wat maakt jou jou?

Als je wilt, mag je weer in actie komen.

Om de “waar ben ik goed in”- vraag beter te kunnen beantwoorden, is dit wat je kunt doen:

  1. Ga eens terug in de tijd en schrijf op welke complimenten of positieve feedback je hebt gekregen.
  2. Schrijf per compliment drie voorbeelden of situaties op die aantonen dat het compliment klopt.
  3. Blijf dit doen. Elke keer als je een compliment of positieve feedback krijgt, zoek je er drie voorbeelden bij die aantonen dat het klopt.

Dit is een goede manier om meer en meer te ontdekken waar je goed in bent. Niet alleen in de vorm van een lijstje, maar het ook te voelen en ervaren.

Complimenten gaan over wat jou typeert. Wat jou jou maakt. Het zegt iets over waar je goed in bent. Hoe meer je van jouw talenten in kunt zetten in jouw (werk)leven, hoe leuker.

Droom groot

Laat jij je weleens tegenhouden om grote dromen te hebben of deze in daden om te zetten? Dan zou het zomaar kunnen dat je jezelf bewust of onbewust ziet als ‘een lief meisje’ in plaats van een krachtige, sterke vrouw die weet waar ze goed in is.

Realiseer je dan dat dit niet uit jezelf komt, maar uit alles wat je om je heen hebt meegekregen.

Dat hoeft niet meer. Jouw dromen mogen zo groot zijn als jij wilt. Je mag je hoofd ver boven het maaiveld uitsteken. Niet omdat het moet. Maar omdat je het kunt.

Als jezelf hierin herkent, kun je ervoor kiezen the good girl minder aanwezig te laten zijn. Want hoe dan ook, in jou zit een enorm krachtige vrouw! Wauw!

Graag met je hele lijf boven het maaiveld uit!

Susan Veldkamp