Waar gaat het fout bij jezelf positioneren?

Honderden vrouwen hebben meegedaan aan mijn masterclasses en workshops over jezelf positioneren. Als er een ding naar voren komt, dan is het wel de hoeveelheid misverstanden over jezelf positioneren. Waar gaat het fout bij jezelf positioneren?

Goed zijn in je werk en erover vertellen zijn twee belangrijke factoren om door te groeien in je werk. Als je goed bent in je werk betekent niet dat je ook goed bent in het zichtbaar maken ervan. Dat vind ik jammer, want hierdoor blijft talent onbenut. Voor organisaties en zeker ook voor jezelf.

Met 13 jaar sales en salesmanagement ervaring heb ik het spel altijd met veel plezier en succes gespeeld. En deze kennis en praktijkervaring draag ik met veel plezier over!

Voordat je verder leest, plaats ik deze disclaimer. Ik ben zeker niet van mening dat iedereen een carrière na zou moeten streven. Dat is niet waar ik voor sta. Jezelf ontwikkelen en nog beter worden in waar je al goed in bent, de regie nemen, allemaal bronnen van plezier en energie. Dat is waar ik voor sta. Doorgroeien in je werk is een goede manier om jezelf te blijven ontwikkelen.

Waar gaat het fout bij jezelf positioneren?

1. Je moet opscheppen

Jezelf positioneren staat gelijk aan jezelf op de borst kloppen, het van de daken schreeuwen hoe goed je bent en jezelf beter voordoen dan je eigenlijk bent. Althans, dat is wat ik vaak tegenkom tijdens trainingen en coach gesprekken.

Jezelf positioneren is niets meer en minder dan een middel waarmee je regie neemt over jouw groeipad of carrière. Je wilt iets en om dat te bereiken, is het handig dat mensen dingen over je weten die in lijn zijn met wat jij graag wilt. Punt.

Vergeet niet dat Nederland een land is waarbij je beter in het maaiveld kunt blijven zitten. Het is alweer even geleden maar in 2011 vertelde Ivo Niehe direct na afloop van zijn show in Parijs hoe blij en trots hij was met de impact en het resultaat van zijn optreden die avond.

Als je naar hem luistert, vanuit een hoge energie, vanuit je kracht, dan hoor je iemand zeggen wat hij allemaal gedaan heeft om uiteindelijk ook dit te kunnen bereiken. Ik zie een zelfverzekerd mens die euforisch vertelt over de avond.

Het gesprek werd afgerond en een van de tafelgasten gaf aan dat bescheidenheid wel op z’n plaats zou zijn. Gevolgd door een applaus van het publiek. Dat typeert Nederland.

Natuurlijk is bescheidenheid een fijne eigenschap. Toch is die eigenschap vooral fijn voor anderen. Want jouzelf brengt het geen stap verder.

Liever quote ik Marianne Williamson: We vragen onszelf af: wie ben ik om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch? Maar wie ben je om dat niet te zijn? Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst.

Met jezelf onbelangrijk voordoen bewijs je jezelf en jouw werkgever geen dienst.

2. Je moet jezelf anders voorden

Deelnemers aan mijn trainingen en masterclasses willen regelmatig tips en tricks over hoe zichzelf zichtbaar te maken. Nu vind ik tips op het randje, maar tricks vind ik over de rand gaan. Want het het toepassen van trucen is niet alleen korte termijn, erger nog, je gaat te ver bij jezelf vandaan.

Dingen doen die niet bij je passen, die je uit de grond van je hart niet leuk vindt. Jezelf anders voordoen dan je bent. Het kost allemaal energie. Veel energie. Terwijl trouw blijven aan jezelf en doen wat bij jou past bronnen van energie en plezier zijn.
In andere woorden, doe jezelf alsjeblieft niet anders voor. Dat is jammer. Daarvoor ben je veel te uniek!

Let op. Want doen wat goed voelt voor jou betekent niet dat je niet uit je comfortzone mag. Want dat mag zeker wel. Sterker nog, elke keer een kleine of grotere stap buiten je comfortzone, dat zijn precies de momenten waarop je leert! Het is een voorwaarde om te kunnen groeien.

3. Als je goed bent in je werk, dan wordt dat wel gezien

Een veelgehoorde gedachte is: als ik goed ben in wat ik doe, dan wordt dat wel gezien. Ja, in een optimale wereld is dat misschien zo. Maar is die optimale wereld wel een realistische wereld?

Begin eens bij jezelf. Noem eens tien talenten van jezelf op, tien dingen waar jij goed en sterk in bent. Heb jij ze gelijk paraat? Ja? Heerlijk!
In de praktijk kom ik toch vaak anders tegen. Vooral omdat datgene waar jij goed in bent, wat jou jou maakt, voor jezelf vaak zo vanzelfsprekend is dat het je niet eens opvalt. Je gaat er bijna vanuit dat iedereen dat kan omdat het voor jou zo logisch is.

Let op, deze vraag komt van de advocaat van de duivel.. Als jij je al niet bewust bent van jouw talent, van wat jou uniek maakt, hoe kun je dan van de ander verwachten dat hij of zij het wel ziet?

Dan over de ander. Om het talent in een ander te kunnen zien, moet je het wel kunnen herkennen. En herkennen kan pas op het moment dat je er zelf ook iets van in je hebt. Niet iedereen beschikt over alle talenten. Gelukkig maar want anders zou je ook niet meer uniek zijn.

Tot slot is er nog een derde punt. De ander moet krachtig en zelfverzekerd genoeg zijn om daadwerkelijk jouw talent of succes te durven benoemen. Naar jou én naar anderen.
Voor veel mensen is dat niet altijd even gemakkelijk. Omdat het ontbreekt aan deze zelfverzekerdheid of simpelweg omdat iemand zijn of haar dag niet heeft.

Test jouw kennis over jezelf positioneren

Hoe positioneer jij jezelf?