Afspraak met een dominante gesprekspartner? Met deze 7 tips heb je toch een goed gesprek. Je in gesprekken overrompeld voelen of soms zelfs geïntimideerd bij een dominante gesprekspartner? Terwijl je nog geen vijf minuten na afloop van het gesprek precíes weet wat je wanneer had willen zeggen.

Herkenbaar? Voor mij wel. In mijn dertien jaar saleservaring heb ik honderden, misschien wel duizend gesprekken gevoerd. Hoewel ik naar de meeste gesprekken uitkeek, beleefde ik beduidend minder plezier aan gesprekken met dominante of autoritaire gesprekspartners. Laat staan dat ik eruit haalde wat ik wilde.

Omdat ik deze gesprekspartners toch tegen bleef komen, ben ik op zoek gegaan naar manieren om ook deze afspraken goed te laten verlopen. Ik deel mijn inzichten en 7 tips met je.

Oordeel

Laat ik beginnen met een kleine correctie op bovenstaande. Ik bestempel deze gesprekspartners als dominant en autoritair omdat ik hen op deze manier ervaren heb. Dat is iets anders dan dat zij daadwerkelijk autoritair en dominant zijn.

Dominante gesprekspartner

Ondanks dat ik deze voor mijn onprettige gesprekspartners zelf in het hokje ‘Autoritair & Dominant’ gestopt heb, besteed ik toch aandacht aan een aantal persoonlijkheidskenmerken van de autoritaire mens.

Dominant of autoritair zijn, heeft niets te maken met zelfverzekerd zijn. Zelfverzekerde mensen laten nagenoeg geen dominant of autoritair gedrag zien. Bij dominantie gaat het vaak over het verbloemen van kwetsbaarheid.

Autoritair zijn betekent boven anderen (proberen te) staan. Hoewel autoriteit en dominantie in bepaalde situaties heel goed kan uitpakken, kan de beleving van de ander beduidend minder positief zijn.

Je klein voelen

Wat ik misschien wel als meest vervelend ervaren heb in afspraken met dominante gesprekspartners, is dat ik me liet overrompelen. Ik voelde me daardoor kleiner. Met als gevolg dat ik niet meer in staat was mijn visie te delen, mijn kennis in te zetten of überhaupt een fatsoenlijk weerwoord te geven. Allemaal dingen die ik normaal gesproken goed kan.

Schaamte ligt op zo’n moment op de loer. Want je wilt je niet kleiner, minder slim of niet mondig voelen! Op zo’n moment mag je in feite van jezelf niet zijn wie je bent. Met als mogelijk gevolg dat ook jij de neiging krijgt dingen te verbloemen. Jezelf op een onnatuurlijke manier vanuit angst mooier, beter of sterker voor te doen.

Schaamte is niet alleen de meest energie kostende emotie (Bewustzijnsschaal David R. Hawkins), schaamte haalt je volledig uit je kracht. Terwijl je jouw eigen kracht zo nodig hebt! Want nog geen vijf minuten na afloop van het gesprek precíes weet wat je wanneer had willen zeggen… Het is er gewoon. Alleen op dat moment niet bereikbaar.

Afspraak met een dominante gesprekspartner? Met deze 7 tips heb je toch een goed gesprek

1. Voorbereiding | Wanneer is het gesprek volgens jou goed verlopen?

Nog voordat het gesprek überhaupt begint, mag je nadenken over wanneer het gesprek volgens jou goed verlopen is. Dat kan een concreet eindresultaat zijn. Dat kan ook zijn dat je je gewoon fijner voelt tijdens het gesprek.

Ik nodig je uit dit op te schrijven. Zeker als je iets van jouw gesprekspartner nodig hebt, bijvoorbeeld om verder te kunnen. Zorg ervoor dat je de drie voor jou belangrijkste punten bij de hand hebt. Hiermee blijf je jouw doel voor ogen houden, ook als het gesprek alle kanten op gaat.

Ben je zo gemotiveerd van het gesprek een succes te maken? Beschrijf van te voren hoe je je na afloop graag wilt voelen. Bijvoorbeeld moedig, blij, dankbaar. Hoe meer en vaker je het eindresultaat voelt, hoe groter de kans op dit gevoel!

2. Voorbereiding | Even helemaal naar jezelf

De allermooiste plek om te zijn is bij jezelf. Eigenlijk altijd en nu helemaal. Vaak weet je voorafgaand aan een afspraak wel of degene iemand is die jij als dominant of autoritair ervaart. In elk geval iemand door wie jij je laat overrompelen.

Ga nu eens kort voor zo’n gesprek vijf minuten naar het toilet. Ga ook echt op een toilet zitten met de deur op slot. Werk je thuis, dan is het natuurlijk gemakkelijker om dit gewoon op je werkplek te doen.

  • Adem een paar keer diep in en weer uit, naar je buik
  • Zeg hardop (fluisterend mag ook): ik vertrouw op mezelf, ik heb alle antwoorden en kan ze verwoorden (of gebruik je eigen woorden)
  • Ga vervolgens voor de spiegel staan, kijk jezelf in de ogen en herhaal deze zin nog een paar keer. Minimaal fluisterend, liever hardop

3. Tijdens het gesprek | Blijf bij jezelf

Blijf bij jezelf. Kijk of het je lukt niet mee te gaan in het spel van de ander. Merk je dat dat wel gebeurt? Dat is volkomen logisch en oké. Dit is wat je op zo’n moment kunt doen:

  • Zet je beide voeten naast elkaar op de grond
  • Voel je buik, liefst even met je hand
  • Adem een keer naar je buik
  • Ga rechtop zitten, hoofd omhoog alsof er een touwtje aan je kruin zit
  • Neem een nieuwsgierige houding aan

Schrijf ze op je aantekeningen papier als je dat een vertrouwd gevoel geeft.

Een tip over deze tip, probeer niet alles tegelijk.

4. Tijdens het gesprek | Verras jouw dominante gesprekspartner

Vriendelijkheid en waardering werkt vaak verrassend en verzachtend voor de dominante gesprekspartner. Als je dat uit de grond van je hart niet voor elkaar krijgt, niet doen. Als het je wel wat lijkt, zou je het eens kunnen proberen.

Ook dit kun je voorbereiden.

5. Tijdens het gesprek | Wat wilde je ook alweer?

In jouw voorbereiding heb je genoteerd wat voor jou belangrijk is uit het gesprek te halen. Houd deze punten voor ogen en maak dit (indien nodig) duidelijk in het gesprek. Draai er niet omheen. Dat is tenslotte precies de manier van de dominante gesprekspartner dus voor diegene is dat een heldere, overzichtelijke boodschap.

6. Tijdens het gesprek | Geïrriteerd, verdrietig, bang?

Het is oké. Laat het er maar zijn. Merkbaar of niet merkbaar. Het is volstrekt logisch dat er iets in je geraakt wordt bij een gesprekspartner als deze. Veroordeel jezelf niet. Het is oké.

7. Terugblik | Hoe ging het?

Kijk na afloop eens terug op het gesprek. Wat ging er goed? Heb je gezegd wat je wilde zeggen? Of nog niet? Bij mij is het weleens voorgekomen dat ik wel zei wat ik wilde zeggen, maar dat op zo’n geïrriteerde manier deed dat het de voortgang van een gesprek geen goed deed. Maar mijn missie was wel geslaagd: ik heb gezegd wat ik wilde zeggen. Ik weet nu waar ik een volgende keer op mag letten.
Kortom, wees mild voor jezelf. En gewoon weer proberen!

De Grens

Tot slot. Ik heb je voorzien van tips te over hoe je dingen bij jezelf kunt veranderen. Zodat je niet alleen het gesprek als plezieriger ervaart, ook ben je veel beter in staat de regie te nemen en het resultaat van het gesprek te beïnvloeden. Wat de gewenste afloop ook voor je is.

Op het moment dat iemand jouw grens overschrijdt, wordt het een heel ander verhaal. Maak het dan zo snel mogelijk bespreekbaar. Schakel hulp in als dat fijner of veiliger voor je voelt.

Testen hoe jouw kennis is over jezelf positioneren?

Hoe positioneer jij jezelf?