Eerste hulp bij tegenslag in 6 stappen. Iedereen heeft wel een beeld of gevoel bij tegenslag. Dingen die op je pad komen terwijl je het liever niet wilt. Voor elke tegenslag geldt, hoe fijner jij in je energie zit, des te sneller krabbel je weer op. Ook als het gaat over je baan verliezen. Daarom eerste hulp bij tegenslag in 6 stappen.

Gelijk luisteren naar de podcast Eerste Hulp Bij Tegenslag In Zes Stappen? Dat kan op iTunes, Spotify en SoundCloud.

Top vijf meest impactvolle levensgebeurtenissen

Je baan kwijtraken is één van de vijf meest impactvolle gebeurtenissen in je leven. Een tegenslag uit de categorie GROOT. Hoewel de bijbehorende emoties als teleurstelling, boos, verdrietig, angst en schaamte voor veel mensen heel herkenbaar zijn, doorloopt de één ze sneller dan de ander. Met als gevolg dat je eerder in staat bent met een positieve blik naar de toekomst te kijken.
En als je één ding nodig hebt als je op zoek gaat naar een nieuwe werkplek, dan is het wel positieve energie!

Eerste hulp bij tegenslag in 6 stappen

Stap 1. Eerst maar even ervaren

Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig maar dat is het niet. Tegenslag achter je laten betekent niet dat je het maar moet negeren. Negeren kost moeite. Heel veel moeite. Om het te negeren heb je heel veel wilskracht nodig en dingen doen vanuit wilskracht kost veel energie. Terwijl je die energie zo hard nodig hebt.

Het gaat erom dat je BENT met wat er is. En of het nu om een afwijzing gaat van de baan die je zo leuk leek of dat je je baan kwijtgeraakt bent, voel maar wat deze tegenslag met je doet. Ook weleens vertaalt naar: er helemaal naar toe gaan.

Stap 2. Hoe wil jij je voelen?

Ik deel mijn tegenslagen weleens via social media. Af en toe krijg ik dan een reactie over dat iemand vind dat ik een sterke mindset heb. Natuurlijk gaat het erom dat ik me anders wil voelen dan ik me op dat moment voel. Tegelijkertijd is het niet een knop ofzo waarmee ik schakel tussen mijn emoties.

Wees je heel bewust van wat teleurstelling, angst of schaamte met je doet. Ze kosten allemaal energie en zorgen ervoor dat je niet of minder in staat bent de regie te nemen. Als je een tegenslag ervaart en je jezelf wat down voelt, stel jezelf dan eens de vraag hoe je je wilt voelen? Wil je dit blijven voelen? Of zou je liever iets anders willen? Iets wat fijner is voor jou?
Tenzij je slachtoffer zijn leuk vindt, is de kans groot dat je toch liever iets anders wilt. Het gaat in deze stap dus om de keuze: wil je je naar blijven voelen of wil je iets dat fijner is?

Stap 3. Voor jezelf zorgen

Oké. Je hebt ervoor gekozen dat je je niet meer zo naar wilt voelen en dat je daarvoor in de plaats iets wilt dat fijner is. Voor jou. Het gaat er hier niet om dat je precies weet hoe je je wilt voelen. Nee. Het gaat er alleen om dat het fijner is ten opzichte van nu.

Wat je hiermee doet is jouw energie voeden. Met elke 10 minuten die jij het jezelf gunt aan jezelf te besteden, groeit jouw energie. Na een dag kun je je al anders voelen.

Stap 4. Accepteer de situatie zoals die is

Accepteren is iets heel bijzonders. Het brengt je zoveel. Ik mijn boek minder moeten meer plezier heb ik er zelfs een heel hoofdstuk aan besteed. Zo slecht was ik erin en zoveel heb ik erin geleerd.

Als je in staat bent de situatie te accepteren, gaat er een wereld voor je open. Daar waar angst, boosheid, schuldgevoel allemaal veel energie kosten, levert accepteren energie op. En veel. Je hebt vast weleens iemand horen zeggen: het is zoals het is. En zo is het vaak ook. Ontslagen worden, een nee horen in de allerlaatste ronde van solliciteren. Het zijn allemaal feitelijke gebeurtenissen die je niet kunt veranderen. Al zou ik in het laatste voorbeeld zeker nog even bellen om het te proberen.

Een uitspraak van Eckhart Tolle die mij vaak geholpen heeft is: Accepteer een situatie alsof je het zelf gekozen hebt. Voel maar eens wat het met je doet. Vaak brengt het je rust.

Stap 5. Kies voor de moeiteloosheid!

Deze ligt in het verlengde van de derde stap: Voor jezelf zorgen. Als je thuiszit terwijl je eigenlijk graag wilt werken, is er veel gelegenheid na te denken over van alles en nog wat. Als je laag in je energie zit, verschijnen er vaker negatieve gedachten. Die halen je nog eens extra uit je energie.
Voor jezelf zorgen is in feite al kiezen voor de moeiteloosheid. Kies voor de dingen die jou op dat moment geen moeite kosten.

Stap 6. Maak en denk nieuwe gedachten

Ontslagen worden is nogal een gebeurtenis in je leven. Maar ook te horen krijgen dat je het niet of net niet geworden bent. Zeker als dat keer op keer gebeurt.
In de eerste stap heb ik verteld hoe belangrijk het is de tegenslag ook echt te doorvoelen voordat je verder gaat. Gedachten als “ik vind nooit een nieuwe baan” of “ik was niet goed genoeg” zijn heel begrijpelijk. Maar ze dienen je niet. Zeker als deze gedachten op verschillende momenten terugkomen.

Wat je kunt doen om dat te stoppen is er als het ware een nieuwe gedachte van maken. Bijvoorbeeld: Ik vind een nieuwe baan. Of nog een stapje verder: Ik vind binnenkort een nieuwe baan. En ‘ik ben goed precies zoals ik ben’ of ‘ik ben gewoon geweldig!’ Elke dag een keer uitspreken en dan wordt het jouw nieuwe waarheid.

Tegenslag, de leerzaamste uitdaging

Of je het op dit moment wilt geloven of niet, tegenslagen zijn zo ontzettend leerzaam! Extra uitleg bij de zes stappen van eerste hulp bij tegenslag? Luister naar de podcast Eerste Hulp Bij Tegenslag In Zes Stappen. Dat kan op iTunes, Spotify en SoundCloud. Geniet van de door jouzelf opgedane energie. Heel veel plezier!

Susan Veldkamp

Boek Minder Moeten Meer Plezier